Nyheter  Tirsdag 6. februar 2024

SMELTA MED PLADASK ELEKTRISK

SMELTA er en vibbefanger og stemningsskaper i et hendig pedalformat. I hjertet av pedalen finner vi en eksperimentell ekko med mange psykedeliske effekter.

SMELTA Bandorg youtube
Spill av video

Lyder og funksjoner

SÅ HVA ER SMELTA ??

SMELTA er en helt ny pedal, og workshop, fra Bandorg og Pladask Elektrisk. SMELTA er din snarvei til chorus, vibrato, syntetisk romklang, metallisk kamfilter og granulær syntese. Pedalen har ni knotter som gir kort vei til spennende lyder. Flere av knottene reagerer på hverandre, og denne interaktiviteten kan skape herlige og overraskende lydlandskaper. For at du raskest mulig skal finne hemmelighetene som skjuler seg mellom lydbølgene har vi laget en forklaring for hver knott lengre nede på siden her.

OM WORKSHOPEN:

SMELTA gjennomføres som et kurs, med en fin blanding av steg-for-steg undervisning og selvstendig arbeid. Vår kursholder, Knut Olai Helle fra Pladask Elektrisk, følger opp hver enkelt deltaker, og sørger for alle kommer i mål med en vellydende og velfungerende pedal. Workshopen varer ca 3 timer.

HVA TRENGER DU FOR Å DELTA?

Kretsen til SMELTA innebærer lodding. Det er en fordel om du allerede kan lodde litt, men ikke nødvendig for å gjennomføre kurset. Bandorg stiller med loddestasjoner og det meste av verktøy. Du kan naturligvis bruke eget verktøy. Vi setter stor pris på om du tar med følgende håndverktøy: nebbtang, avbitertang, skiftenøkkel, stjernejern og flattjern.

DATO, TID OG STED:

Kurskalenderen for 2024–2025 oppdateres fortløpende. Kunngjøring av nye kurs skjer på denne nettsiden og på Instagram. Det blir snart mulig å melde seg på følgende kurs:

  • Bergen på BEK, torsdag 12. september kl. 17–20
  • Flere kurs annonseres fortløpende, dato TBA

PRIS:

Deltakeravgiften er 900 kroner for medlemmer i Bandorg, og 1500 kroner for alle andre. Påmelding gjøres via skjema i lenken rett under her. Påmeldingen er økonomisk bindende. Vi har kapasitet til 10 deltakere pr workshop, og det er førstehen-til-mølla som gjelder for å sikre deg plass.

PÅMELDING VIA DENNE LENKEN

SMELTA Bandorg 14
SMELTA Bandorg 2

Vibbefanger i pedalform

KNOTTENES FUNKSJONER OG SONISKE MULIGHETER

VOL

Volumkontroll for pedalen. Rekkevidde fra 0 til +16 dB.

MIX

Blanding av direktesignalet og ekkosignalet. Rekkevidde fra direktelyd alene, til kun ekko.

TONE

På minimum er bassfrekvensene forsterket og de lyse filtreret bort. I midten er freksenskurven flat. På maks blir de lyse frekvensene forsterket, mens bassen filtreres bort.

TIME

Mengde forsinkelse (delay) på ekkoeffekten. Rekkevidden går fra svært kort (kamfilter), til litt over 3 sekunder ved maksinnstiling.

FEED

Feedback/repetisjoner. Effekten kan selv-oscillere og bli ustabil på maks. På innsiden av pedalen er det et trimpot hvor du kan justere den maksimale mengden feedback tilgjengelig.

MOD

Dybde for vibratomodulasjon på det forsinkede signalet. Vibratoeffekten følger en tilfeldig kurve, og gir assosiasjon til slitt bånd.

RATE

Hastigheten på vibratomodulasjonen. TIPS: Ved å blande direktelyden med et kort ekkosignal med MOD oppnår du choruseffekt.

SMEAR

Denne knotten “smører” ut ekkosignalet og skaper en romklang. Kombinert med FEED oppnår du en syntetisk og ganske interessant romklang.

DIR

Her dukker den granulære syntesen opp. Lyden plukkes fra hverandre og settes sammen igjen på en ny måte. DIR bestemmer både retning og mengde av “omstokking” på det forsinkede signalet. Med DIR på maks oppfører pedalen seg som en ordinær ekko- og delayeffekt. Ved minimum får man en kontinuerlig reverserende effekt (baklengs, forlengs, baklengs, osv.. ). Alle innstillinger mellom minimum og maksimum gir varierende grad av omstokking av lyden. Granulær syntese gir lyden et livlig og herlig uforutsigbart preg.

FOTBRYTER

Fotbryteren er strengt tatt ingen knott, og er i utgangspunktet selvforklarende. Når du trykker på denne så går effekten enten av eller på. SMELTA er imidlertid utrustet med en relay-basert true bypass. Dette gjør at pedalen kan også midlertidig aktiveres ved å holde fotbryteren nede i mer enn et halvt sekund.

Flere tekniske detaljer finnes i manualen 👇

Dette prosjektet er støttet av KOMP, som er Norsk Musikkråds støtteordning for kurs, opplæringsprosjekter og andre kompetansehevende tiltak