Nyheter  Tirsdag 30. april 2024

Mer Veps i monitor!

I løpet av de siste årene har kvartetten fra Oslo rukket å slippe debutalbum, spille massevis av konserter og festivaler, og i år er de aktuelle med sin andre skive. Vi har tatt en prat med Veps om samarbeid, sound og musikkvideo!

Veps pressebilde 2

Veps

Hvordan oppstod Veps? Stemmer det at dere startet med å lage film sammen?
Ja - det stemmer! June, Helena og Maja har kjent hverandre siden første klasse på barneskolen, og så kom Laura inn i bildet på ungdomsskolen da hun skulle regissere en kortfilm. Maja, June og Helena endte opp som skuespillere i kortfilmen og det var sånn vi ble forent. Vi hadde jammet sammen her og der, og under filminnspillingen pratet vi om å starte band. Vi var alle musikkinteresserte og gira på å gjøre noe annet enn det resten gjorde. Så da ble det band.

Dere regisserer en del av musikkvideoene deres i samarbeid med hverandre. Hvordan forsterker dere musikken deres med video?Musikk snakker jo ofte for seg selv, men video er en måte å dra konseptet i låta et hakk videre, og reflektere uttrykket visuelt. Det er en måte å bygge videre på den historien og verden man har skapt i låta.Vi pleier som regel å basere konseptet i videoen på tematikken i låta, men samtidig dra inn litt selvironi og humor. Låtene våre er skrevet rett fra hjertet og tar seg selv veldig seriøst - så video er en måte vi kan by på oss selv og vise oss fra litt andre sider. Vi liker å improvisere og ikke ta oss selv like høytidelig

Har dere råd til andre som ønsker å lage musikkvideoen selv?
Det eneste man egentlig trenger er et kamera og et redigeringsprogram. Så lenge man har det og synes video er gøy, kan man komme veldig langt. De fleste videoene våre er laget med et veldig lavt budsjett og mye improvisasjon.

Hvordan får dere mest ut av samarbeid med andre, samtidig som dere beholder egen visjon?
Ha en god dialog i forkant, helt fra idemyldringsfasen. Alt vi gjør sammen i bandet er å samarbeide, så vi har blitt godt vant til den prosessen innad. Om vi trenger hjelp jobber vi som regel med venner og folk vi stoler på. De forstår hvordan/hvem vi er og hva vi vil få til. Ofte handler det også om å være åpen for andres ideer, og ikke være for fastlåst i egen visjon!

Kan dere fortelle litt om prosessen bak disse musikkvideoene? A
Show of Hands - https://youtu.be/pu3WLIUSn5s?si=SJ-6VyHjfzkOCACk
UFO - https://youtu.be/FtNbyoyEBPs?si=2WGl7SoFGnD06Ctt

Disse to hadde veldig forskjellig fremgangsmåte. “A Show of Hands” er utrolig improvisert og laget på 2 dager med minimalt utstyr og budsjett.“UFO” hadde manus og ble filmet av en god venn av oss og kameramann Iver Eriksen som hadde masse profesjonelt utstyr. De viser at man kan lage musikkvideo både med lite og mye ressurser.

Veps pressebilde 1

Hva er prosessen deres når dere lager musikk?
Vi skriver alt sammen, men prosessen varierer veldig fra låt til låt. Enten så jammer vi og lager en kul instrumental fra bunnen av, eller så har noen i bandet en idé, et konsept eller en sterk følelse de ønsker å uttrykke. Uansett hvor utgangspunktet oppstår pleier vi å prøve ut og eksperimentere mye sammen før vi når det endelige resultatet. Vi føler ofte at låtene ikke er helt ferdige før vi har spilt de mye og blitt godt kjent med låta. Da får de tid til å sitte og godgjøre seg.

Hva slags musikkutstyr er dere avhengige av for å skape sounden deres?
Vi trenger ikke så mye mer enn et trommesett, en bass og en gitar, to forsterkere og et keyboard med litt synthlyd. Vi har hatt det gøy med å eksperimentere med ulik perk og pedaler både live og i studio, men i essensen er det selve låtene som ligger til grunn for lyden vår, og de trenger ikke så mye mer enn det absolutt nødvendige.

Hvilken følelse vil dere at lytterne får når de hører på Veps?
At de føler og hører at det er ekte det vi skriver og synger om. De trenger ikke nødvendigvis kjenne seg igjen, men om det vekker noe i dem er det utrolig kult.

Har dere noen høydepunkter fra fjorårets festivalsesong?
Vi spilte den første konserten vi spilte i fjor sommer var på Lyse Netter i Moss, det var et stort høydepunkt for oss. Hele våren jobba vi så utrolig hardt for å bli bedre musikere og utøvere, og når vi gikk av scenen i Moss følte vi at vi fikk til noe skikkelig bra. Vi var på et nivå vi ikke hadde vært på før, og alt vi hadde jobbet mot ble så sykt verdt det.Men, Øyafestivalen var nok det sjukeste vi har opplevd noen gang!!!

Hva er fordelene eller ulempene med å ha et amerikansk label som norsk artist?
Vi har aldri møtt de vi har jobbet med i utlandet - all kommunikasjon har foregått på videomøter eller email. De bruker også forskjellige plattformer enn det vi er vandt til, som Facebook og Twitter. Det er generelt en litt annen kultur rundt musikk enn det er i Norge nå.Men en stor fordel er at vi får være en del av en større musikkscene, og at vi blir pushet ut til et publikum vi kanskje ikke ville nådd på egen hånd.

Har dere noen tips til nyetablerte band for hvordan de får i gang musikkarrieren?
Slipp egne greier og ta initiativ. Du trenger ikke ha masse fancy utstyr og produsenter for å få til noe fett. Etterhvert som du bygger din egen vei - vil andre oppdage og jobbe med deg videre. Om du legger sjel inn i arbeidet ditt, vil det speiles.

Hva er planene fremover?
Vi slipper vårt neste album «Dedicated To:» 14. Juni! Og vi gleder oss helt sykt til å vise dere låtene vi har jobba med de siste årene. Vi føler virkelig vi kommer med noe nytt og mer modent. Tre av singlene er allerede ute, så de er det bare å høre på!