Nyheter  Tirsdag 22. februar 2022

Mer tigerstate i monitor!

tigerstate er en musikalsk bukett som bringer frem gode vibber og skaper svimlende sommerlyder. Vi tok en prat med bassist Andreas Rukan om hvordan man holder orden i et såpass stort band, og vi får et lite innblikk i hva vi kan forvente av musikk fremover fra kollektivet.

- Hvem er tigerstate?

Tigerstate er først og fremst en gjeng med gode venner. Vi er ikke et veldig typisk band, og noen vil vel heller kalle det et kollektiv? Hva vi er spiller ikke så stor rolle. Nå er vi en kjerne på 9 personer, men når vi spiller live er vi ofte flere eller færre.

- Det ryktes at tigerstate ble til under første lockown i Oslo i 2020 – stemmer det?

Vi startet en useriøs versjon av bandet allerede i 2017. Da hadde jeg (Andreas Rukan) en skoleoppgave som gikk ut på å lage noe egen musikk. Jeg fikk med meg Iver Armand Tandsether på gitar, Elias Tafjord på trommer og tidligere bandmedlem, Daniel Fosnes Hansen på keys for å spille låtene. Vi fant rask ut at vi digga å spille sammen. I tillegg til å spille en slags konsert på skolen, fikk vi også lyst til å spille inn en EP med disse låtene. Vi bestemte oss for å ikke bruke mer enn ett take på alle opptakene, så etter et par timer hadde vi en EP ferdig som vi bare slang ut på internettet under navnet «tigerstate». Like etterpå ble musikken spilt på P3, brukt i en snowboardvideo og vi fikk et par gigs i Oslo.

Etter dette skjedde det egentlig ikke så mye med bandet, og vi brukte heller tiden på andre artister og band vi spilte med. Da covid kom hadde vi ikke noe som helst å gjøre, så fikk vi ideen om å ta opp igjen bandet, men denne gangen være litt mer seriøse. Vi fant temmelig kjapt ut at det er mye kulere å være flere personer sånn generelt, så da utvida vi prosjektet med å få med noen av våre nærmeste venner: Carl Troye (bass, keyboard), Bethany Forseth Reichberg (vokal), Julian Stelander (vokal), Thomas Antonio Debelian (perk), Ferdinand Widmer (bass, vokal), og Hans kristian Nordin (pedal steel).

Kopi av Tigerstate 11 February 2022 Salt 54

tigerstate er en vennegjeng på ni stykk som gjerne tar med seg enda flere venner når de spiller live. Her fra Salt den 11. februar 2022

- Anne Lise Frøkedal har sagt at "det er ingenting som slår et bandsamarbeid... de fem minuttene det fungerer". Jeg blir jo litt nysjerrig på hvordan det er i et så stort band som tigerstate. Hvordan holder dere orden i kjøkkenet med så mange kokker?

Jeg er veldig enig med Frøkedal der. Tidligere har det vært noen som har gjort mer enn andre, men nå har vi opprettet et AS der alle eier like mye også videre.. At ingen eier tigerstate noe mer enn noen andre tror vi er viktig. tigerstate er på mange måter en friplass der hvem som helst kan komme med ideer, meninger, tanker eller låter, også er det opp til flertallet i gruppa hva vi går for. Så skal det også sies at vi er en veldig samkjørt gjeng der mange i bandet har vennskap flere tiår tilbake. Vi har også fått utdelt forskjellige arbeidsoppgaver, så det funker konge.

tigerstate er på mange måter en friplass der hvem som helst kan komme med ideer, meninger, tanker eller låter, også er det opp til flertallet i gruppa hva vi går for

- Hvordan blir låtene til?

Dette varierer. Ofte har jeg eller Ferdinand og Julian kommet med låter som er mer eller mindre ferdige. Da fokuseres det mest på arrangementet og produksjonen. Andre ganger har vi jamma oss frem til låter i felleskap. Vi opplever at begge metodene funker veldig bra. Siden vi er mange og alle i gruppa har forskjellige bakgrunner, både musikalsk og i livet generelt, så påvirker dette fargingen av sounden på bandet. Vår perkusjonist Thomas har blant annet et sterkt bånd til brasiliansk musikk, Iver og Julian er indie-prinser, Elias har gått jazzlinja i Trondheim, Carl har ordentlig peiling på disko, Ferdinand har en fortid som progrocker, Hans Kristian har blant annet turnert med Jackson Browne, Bethany er en fantastisk jazzvokalist som også spiller i fete band som «Mall Girl» og «Tiur», og jeg har brukt mye tid på funk og soulmusikk, blant annet med bandet «Fieh».

- Er det planlagt ny musikk og konserter i tiden fremover?
Vi har allerede spilt inn og mastra debutalbumet vårt, som vi håper å slippe i løpet av året. Vi ser veldig frem til å vise denne musikken. Et par festivaler skjer. Vi har også begynt å jobbe med litt bransjefolk, så vi har noen planer i det kommende året(ene).

- Spennende! Kan du gi oss en «behind the scenes» fra innspillingen til albumet som er på vei?

Vi spiller alltid inn grunnkomp og vokal i "Tigerstate Tower" aka Arctic Saga studio, som er studioet i familiehuset til bandmedlem Hans Kristian. Han tok to mastere samtidig på Berklee og er superskilla på oppmikking, opptak og en racer i Pro Tools. Alt av bass og trommer pleier vi å spille inn på en dag eller to, og videre legger vi på rhodes, synther, flygel, perk, gitar, pedal-steel og vokal, +++.

På den nylig innspilte uutgitte debutplata vår, så dro jeg også til Seljord og besøkte kompis Håkon Aase. Jeg lånte en Coles (båndmikrofon) fra en annen kompis og tok opp fela på hytta der Håkon bor. Vi la mellom 20-50 felespor på låtene. Han spilte også noe bratsj med tre tarmstrenger, stemt en til to oktaver ned for at det skulle låte «orkester». Vi har også fått vår gode venn Zakarias Meyer Øverli til å legge noen råe saxsoloer på albumet. Da tok vi opp saksofonen gjennom en enkel iPad-mikk. Videre så drar vi alltid til Brakka studio i Dal der Marius Elfstedt holder til. Marius er en musiker, mikser og produsent som vi har jobbet med på alle våre utgivelser. Under forrige session var vi der i 9 dager i strekk og mikset/produserte den kommende plata. Vi produserer musikken vår selv sammen med Marius Elfstedt. Når musikken er ferdig mikset drar vi til vår kjære lydmann Milton Von Krogh. Han har et fett innspillings- og mastringstudio i Oslo der han mastrer musikken vår.

- Noe dere vil dele på tampen?

Takk for pengestøtte!