Nyheter  Mandag 23. januar 2023

Mer Goofy Geese i monitor!

Mats Jøger og Kaja Malena Håvik er duoen bak navnet Goofy Geese. De er for øyeblikket i arbeid med å lage musikk til det som skal bli oppfølgeren til EP-en Boquet gitt ut i 2022. Vi tok en prat med duoen om hva som inspirerer dem, hvilke instrumenter de ikke klarer seg uten, og vi får et lite innblikk i kulissene til deres musikalske samarbeid.

Hoved

– Hva tid ble dere først interessert i musikk?

Mats: Min lidenskap for musikk startet med et lekekeyboard jeg fikk av besteforeldrene mine i julegave. Det tok ikke lang tid før jeg spilte melodier etter øret på det lille keyboardet. Og da var det i gang. Det var ikke før i 2017 at jeg begynte å skrive egne tekster og fulle låter, men komposisjon på piano og gitar startet jeg tidlig med (det var kjedelig å bare spille andres låter – hihi)

Kaja: Jeg har aldri hatt en åpenbaring om at det er musikk jeg ønsker å drive med. Musikk har vært tilgjengelig rundt meg hele livet, i motsetning til Mats kommer jeg fra en musikkinteressert familie. Jeg hadde en liten drøm om å være med på MGP Junior, så låtskrivingen startet tidlig. Men jeg begynte for alvor å skrive sangtekster da jeg gikk på folkehøgskole. Jeg har blant annet en bror som er musiker, og han har inspirert meg veldig til å tørre å gjøre det samme.

– Kan dere gi oss litt bakgrunnshistorie til bandet. Hvilke retninger har bandet tatt siden sin oppstart?

Mats: Goofy Geese startet som mitt soloprosjekt i Oslo høsten 2018. Etter et par låter på egenhånd flyttet jeg til Bergen i 2020 for å begynne på musikkterapistudiet hvor jeg møtte Kaja. Overgangen fra solo til duo skjedde ved et lekent samarbeid på en låt som Kaja hadde planer om å gi ut på egenhånd – noe som ble til låten vi nå kjenner som «Flor Amarelo». Samarbeidet mellom oss var så godt at jeg tvang Kaja (på en hyggelig måte) til å bli med på prosjektet. I senere tid har vi også samlet en god gjeng musikere til bandet. Videre vil nok sounden være mer «live-preget», preget av det organiske i motsetning til det «kunstige».

– Hvordan vil dere beskrive soundet til Goofy Geese?

Kaja: Vår egendefinerte sjangerbeskrivelse er noe sånt som Bossa-Bop/Lolli-Pop. Vi er inspirert av hele Amerikas musikksjangre, fra sør til nord, fra 1920- til 1950-tallet. Men fortvil ikke, vi blir også veldig inspirert av mye musikk fra i dag – det lages så sinnsykt mye bra musikk. Om vi er så veldig unike vet vi ikke, men vi tenker at sjangerblandingen vi har skapt sammen er noe man ikke hører over alt! Vi har også skapt et veldig tett bånd oss i mellom, ikke bare som musikerkollegaer men også som venner, som vi tror vil gjenspeile en varm, genuin og ektefølt musikkskaperglede i musikken vår.

Spill av video

Vi garanterer gode vibber når du setter på Poppy Blue. Videoen er filmet og klippet av Agnes Klapp.

– Hvor henter dere inspirasjonen til å skrive musikk?

Mats: Musikken kommer innenfra, tekstene kommer ofte utenfra. Med det mener jeg at akkorder og melodier, instrumentering og stemning kommer fra en følelse. Denne kan ofte igjen komme fra teksten, men teksten i seg selv er ofte skrevet i lys av noe vi har erfart, en historie vi har hørt eller en drøm.

Kaja: Jeg blir veldig musikalsk inspirert av Mats. Han har et helt utrolig øre og kommer opp med melodier som virkelig fenger noe i meg.

Vi blir veldig inspirerte av hverandre og spiller hverandre gode

– Kan dere beskrive hvordan en låt blir til i Goofy Geese – fra musikalsk idé til ferdig låt.

Kaja: Vi jobber stort sett frem låter sammen hjemme hos Mats, og det er sjeldent vi er sammen uten å spille sammen. Vi blir veldig inspirerte av hverandre og spiller hverandre gode. Vi kommer gjerne opp med ny ideer hver for oss, melodiske og lyriske ideer, og tar de med til den andre for å jobbe frem et produkt sammen. Deretter tar vi gjerne låten med til macen for å videreutvikle låtene i Logic. Vi har mange skisser som vi noenlunde vet hvordan vi ønsker at skal høre ut til slutt. Jeg tror det viktig å løsrive seg fra perfeksjonismen og ikke bry seg om at ting høres litt drit ut i starten – det er bare å spille inn det som dukker opp i hodet og som kjennes riktig ut i hjertet. Hvis man ikke lar det flyte når man først har kreative ideer kan det setter en stopper i den kreative prosessen. Vi har ofte de samme tankene og forslagene for hva vi skal gjøre med en låt, så dynamikken er veldig fin. Likevel har vi ikke problemer med å si ifra dersom vi skulle være uenige. Vi stoler på hverandres kreativitet og flyter på hverandres ideer.

– Er musikkutstyr viktig for dere i den kreative prosessen, og i tilfelle på hvilken måte?

Mats: Musikkutstyr er helt klart en viktig del av prosessen, men det kommer gjerne i den delen av prosessen hvor vi begynner å spille inn. I selve låtskrivingsprosessen er det kun en gitar eller et piano som er nødvendig, men når vi begynner å spille inn har vi egentlig aldri nok instrumenter å velge i.

– Kan dere gi oss topp 5 liste over musikkutstyr dere ikke kan klare dere uten?

  1. Fender Rhodes
  2. Nylonstrengsgitar
  3. En god mikrofon (vi bruker en Neuman TLM 102)
  4. iPhone lydopptaker (Fungerer veldig bra til innspilling av gitar og keys)
  5. Höfner Bass
Goofy 2

Live fra Vill Vill Vest. På scenen har Goofy Geese med seg Sivert Bjørgum, Mikkel Baltasar, Halvor Anspach Thormodsæter, Mathias Haukjem og Jonathan Krabbe.

– Kan dere dele detaljer om innspillingen av EP’en Boquet?

Kaja: Innspillingen av debut EP-en vår skjedde litt sporadisk i starten. Den første låten i vi jobbet sammen om var «Flor Amarelo», som ga utrolig med mersmak. Vi ville bare lage mer! Låtene til EP-en spilte vi inn enten hjemme hos Mats eller i studioet som vi hadde på Skur14 sammen med en gjeng fra Welhaven Kollektiv. Det var ikke alle låtene som kom like naturlig som det «Flor Amarelo» gjorde, noe som kan sette meg litt ut av spill. Vi brukte laaang til å finne ut hvordan vi ville at sounden til «Picking Petals» skulle være. Da måtte vi løsrive oss fra den versjonen vi hadde spilt live og omforme den til en studioversjon, som vi i dag er veldig fornøyde med. I løpet av 2021 hadde vi skrevet alle låtene, og Mats produserte dem, som vi tok med til Vetle Junker. Der brukte han sin miksemagi og fikset alt av ulyder og smattelyder, og fikk låtene våre til å høres rene, krispe og behagelige ut. Junker hjalp også med hvordan låtene burde bygges opp dynamisk, og skapte det lydbildet vi ønsket oss.

Det er Mats som står for det instrumentale. Når han spiller inn gitar, keys og bass bruker jeg gjerne tid på å skrive på tekstene, tenke ut korstemmer, og tenke ut neste steget i innspillingsprossessen.

– Dere spilte på Vill Vill Vest i fjor. Hvordan var den opplevelsen?

Mats: Å spille på VVV var veldig stas, og føltes nesten litt som vår første ordentlige showcase. Man vet at det florerer med bransjefolk og musikere som alle er der for å se nettopp deg! Det var nervepirrende men veldig forfriskende. VVV er travelt, og det er nesten umulig å få med seg alle man har lyst å se. Spesielt når man skal spille selv og må sette av tid til bandøving og forberedelser. Vi sjekket ut artister som vi hadde hørt på tidligere, men det var en helt unik opplevelse å få se dem live, som f.eks. Tribino (med vår trommis), Rick Grove, Von August og ¡BangBangWatergun!.

– Har dere noen spennende planer for bandet fremover?

Kaja: Vi jobber støtt og stadig med ny musikk, og prøver å balansere studentlivet og musikerlivet så godt vi kan. Det neste på planen vår er å skape musikk som vi kan sette sammen til et debutalbum! Vi ønsker å samarbeide med flere musikere og produsenter i Norge, da det er mange ufattelig dyktige folk rundt om. Vi tar foreløpig et steg av gangen og vet med oss selv at kreativitet ikke kan tvinges frem, men at det heller må pleies og opprettholdes. Vi håper også på å spille flere konserter, og kanskje på noen festivaler, i 2023 nå som vi har vårt nydelige band med på laget. Kanskje ta med oss Goofy Geese utenfor Norges grenser også...?

– Til slutt: hva hører dere på om dagen?


For å nevne noen: The Sweet Enoughs, Hether, Mathieu Boogaerts, Emiliy King, Andy Shauf, Sufjan Stevens, Benny Sings, Okay Kaya, Alon Tayar, Gilberto Gil, João Gilberto, Elis Regina,

– Takk for praten!

Sjekk ut Goofy Geese sin musikk her