Nyheter  Fredag 4. desember 2020

Hva kan du om formstøpte ørepropper?

Vi har tatt en prat med Fredrik Hansen fra Hantek Audio for å få svar på vanlige spørsmål om hørselsvern og for å lære mer om fordelene med formstøpte ørepropper. I dette intervjuet får du en kort intro om hvordan formstøpte ørepropper lages, og vi gir deg i tillegg anbefalinger om valg av demping slik at du både kan ta vare på hørselen og ha en god lydopplevelse.

Avtrykk

Avstøpning gir en nøyaktig kopi av ørene dine. Prosessen tar 5-10 minutter.

Hvorfor bør man velge formstøpte ørepropper fremfor de vanlige i skum?

Formstøpte ørepropper sørger for at du har en passform som tetter ørekanalen 100%. Det betyr at støy fra omgivelsene ikke lekker inn i ørekanalen, samtidig som de ikke demper mer enn de skal. Så hvis du har et filter som skal gi 15 dB demping, så er du helt sikker på at dempingen er 15 dB, og ikke lavere eller høyere.

Det er stor forskjell på formstøpte propper og de typiske skumproppene du får utdelt på konsert. Skumpropper er helt tette og blokkerer all lyd til ørekanalen. Den lyden du hører oppleves derfor som veldig dyp og forvrengt. Formstøpte ørepropper sørger for at du demper lydnivået ned til er trygt nivå, samtidig som du hører alle detaljene. Hemmeligheten ligger i avanserte støyfiltere som filtrerer lydnivået uten å forringe lyden som går igjennom – kun dempe den. Mange opplever at lydopplevelsen blir bedre, ettersom at man får filtrert bort støy og fremhevet de detaljene man ønsker å høre. Så for at du skal få en god lydopplevelse, uten å ødelegge lyden, så mener vi helt klart at filterbaserte ørepropper er det rette valget.

Hvordan lager dere proppene deres? Kan du beskrive prosessen i korte trekk?

Det første som må gjøres er å ta en avstøpning av ørene dine. Dette tar 5-10 minutter og gjennomføres ved at ørekanalen og ytre del av øret fylles opp med et silikonmateriale som stivner etter noen få minutter. Dette gir oss en eksakt kopi av ørene dine. Avstøpningene får en rask behandling etterpå, hvor vi blant annet kutter bort overflødig materiale. Etterpå putter vi dem inn i en 3D-skanner som er spesielt bygget for å skanne øreavstøpninger. Etter 20-30 sekunder har vi en digital kopi av ørene dine.

Neste skritt er å laste opp den digitale kopien av ørene dine til en server som deles direkte med en ekstern produksjonsenhet. Nå laster våre produksjonsansatte ned støpene dine og bestillingen for å starte arbeidet. Det første som gjøres er å modellere produktet helt ferdig i et spesielt 3D-program. Når 3D-modellen er ferdig sendes denne over til en 3D-printer hvor det skrives ut negativer (støpeformer red.anm.). Disse negativene fyller vi opp med det silikonmaterialet proppene dine skal lages i. Dette legges i et trykkammer og blir værende der i ca 60 minutter slik at silikonet får herde og luftbobler blir presset ut av materialet. Når dette er klart åpner vi negativene og vipps - produktet ditt er ferdig. Det eneste som gjenstår etterpå er å sette merke på proppene for å indikere høyre og venstre, små justeringer for å fjerne produksjonsmerker og til slutt lakkering

Hantek6

Avstøpningsutstyr: Ørekanalen og ytre del av øret fylles opp med et silikonmateriale som stivner etter noen få minutter

Hvilke propper anbefaler dere til musikk og øving?

Vi anbefaler en serie som heter PRO som er utviklet av ACS som er en av verdens fremste utviklere av ørepropper og in-ear monitors. Produktene for musikere lages i myk silikon, og en kan velge mellom mange ulike dempingsgrader - mellom 10, 15, 17, 20, 26, og 27 dB. Hva en skal gå for kommer litt an på hva du liker. For musikere og konsertgjengere så går det mest i demping mellom 10-20 dB. Det som er mest vanlig når det kommer til forsterket musikk er nok 15 dB. Dette demper tilstrekkelig uten å ta vekk for mye detaljer. For mindre lydsterk musikk, som f.eks akustiske instrumenter, så er det mange som foretrekker 10 dB demping. For trommeslagere og musikere som spiller veldig høyt, eller lydteknikere som utsettes for høye lyder i lengre perioder, kan det være fornuftig med 17- eller 20 dB demping.

Hantek tilbyr en 2 måneders bytterett på dempingen, så man kan enkelt bytte med oss dersom man føler det blir feil. Filtrene er også utskiftbare, så en kan også kjøpe ekstra støyfiltere og bytte ut disse etter behov og lydmiljø.

Musikere og lydteknikere utsettes for mye lyd, og gjerne høy lyd nå de jobber. Hvilke tips har du for godt vern av hørselen?

Formstøpte ørepropper er absolutt det beste valget etter min mening. Disse kan brukes i timevis siden de er komfortable i øret og du oppnår en perfekt lydgjengivelse, samtidig som du beskytter hørselen. Hvis man har et strengt budsjett, og formstøpte propper blir for kostbart, vil jeg anbefale å se etter litt «dyrere» ørepropper med universal passform som benytter filter, slik som formstøpte. Her selger vi to varianter med 16 og 19 dB til under 200 lappen. Du kan også oppsøke en musikkforretning for å se hva de tilbyr. Det viktigste er at de er tilpasset for musikk, da filtrene må dempe så flatt som mulig, slik at du unngår at lyden blir forvrengt.

Pro15

ACS-Pro. Formstøpte ørepropper sørger for at du demper lydnivået ned til et trygt nivå, samtidig som du hører alle detaljene i lydbildet.

Hørselen er en svært viktig sans hos oss mennesker. Blir den skadet er det ingen vei tilbake igjen

Må proppene vedlikeholdes?

Formstøpte ørepropper med støyfiltere krever normalt lite vedlikehold, men for at de skal holde seg pene og ikke tette seg, så bør man vedlikeholde disse ved å fjerne ørevoks og tørke av hudrester. Formstøpte ørepropper går lengre inn i ørekanalen enn skumpropper, og utsettes ofte for mer ørevoks, svette og lignende. Vi anbefaler at du rengjør overflaten på øreproppene jevnlig, slik at bakterier, hudfett og lignende ikke blir liggende på produktet. Spesielt på ørepropper med elektronikk er vedlikehold ekstra viktig. Ørevoks og hudfett binder mye fuktighet og dette kan etter tid skade elektronikk om dette blir liggende i lydkanalen. For at produktet skal fungere optimalt og holde seg fint over tid, så må det vedlikeholdes. Vedlikehold forlenger proppenes levetid.

Hvor ofte bør en skifte formstøpte ørepropper?

For å være sikker på at man har en passform som isolerer ørekanalen 100% er det anbefalt å bytte ut proppene sine etter 4-5 år. Det skjer anatomiske endringer i ørekanalen gjennom i løpet av livet vårt, og normalt sett vil det være en dårligere isolasjon grunnet endringer etter rundt 5 års tid. Man velger selvsagt selv hvor ofte man vil bytte dem ut, men proppenes dempeevne blir gradvis dårligere jo eldre de blir. Det er viktig å vite at hørselen er en svært viktig sans hos oss mennesker. Blir den skadet er det ingen vei tilbake igjen.

Bestilling og porto: Porto er ikke inkludert i prisene og kjøper er selv ansvarlig for å ta kontakt med Hantek Audio ved kjøp og samtidig kunne bevise medlemskap i BandOrg. Oppgi medlemsnummeret og rabattkode ved bestilling på nett. Dere finner medlemsnummer i medlemsregisteret under "Mitt Band".